Dava zamanaşımı yargıtay kararları

Yargıtay da bekleyen dosya zaman aşımı kaç yıldır?

Müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 12 yıl 6 ay, 20 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezasını gerektiren suçlarda 10 yıl, 5 yıldan fazla ve 20 yıldan az hapis cezasını gerektiren suçlarda 7 yıl 6 ay, 5 yıldan fazla olmamak üzere hapis veya adlî para cezasını gerektiren suçlarda 4 yıl.

Dava zamanaşımı re’sen dikkate alınır mı?

Bir hakkın zamanaşımına uğrayabilmesi için öncelikle zamanaşımına tabi bir hak olması ve kanunda belirtilen sürenin dolmuş olması gerekmektedir. … Zamanaşımı, def-i niteliğinde olup ancak tarafların ileri sürülmesi ile hakimce dikkate alınır. Hakim re'sen borcun zamanaşımına uğrayıp uğramadığını araştırmaz.

Hangi suçlarda zamanaşımı işlemez?

77/4. maddesi uyarınca insanlığa karşı suçlarda, TCK 78/3. maddesine göre de, soykırım veya insanlığa karşı suçları işlemek için örgüt kurma suçunda zamanaşımı işlemez.

Ceza Davalarinda zamanaşımı ne zaman başlar?

Dava zamanaşımı süreleri, suçun işlendiği tarihten itibaren, suç teşebbüs aşamasında kalmışsa son icra hareketinin yapıldığı andan, kesintisiz bir suç varsa kesintinin gerçekleştiği günden, zincirleme suç söz konusuysa son suçun işlendiği günden itibaren işlemeye başlayacaktır.

Hangi suçlar zaman aşımına uğramaz?

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre yurt dışında işlenen ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet ile on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarda zaman aşımına uğramayan suçlar olarak belirlenmektedir.

Zaman aşımına uğramak ne demek?

Zamanaşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zamanaşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.

Zaman aşımı resen dikkate alınır mı?

2) Ayrıca zamanaşımı defi, borçlu tarafından ileri sürülmedikçe, yargıç tarafından kendiliğinden gözönüne alınamaz ve bir sonuç yaratmaz iken (BK.m.140, yeni TBK.m.161), itiraz ve hak düşürücü süre, yargıç tarafından doğrudan ve kendiliğinden göz önüne alınmak zorundadır.